пʼятницю, 4 березня 2016 р.

У давнину, зрештою, як і сьогодні, на Близькому Сході, торгівля становила елемент економічних чи суспільних відносин. Оскільки багато часу свого життя людина проводила, продаючи або купуючи, тому за допомогою різних торгівельних образів та порівнянь виражалися життєві правди. Наприклад, Матей часто використовує поняття заборгованості, щоб висловитися про пробачення чи провину, слово «скарб» вживає для описання небесних багатств.
Господь Ісус, використовуючи образ динара, також хоче передати важливі істини. Кожна монета давнини носила на собі образ Володаря, казна якого була його власністю. Подібно людина носить на собі образ Бога. Віддати Боже Богу – означає віддати, повірити Йому самого себе.
Що ж тоді означає віддати кесареві кесаре? За часів Ісуса, коли Ізраїль був частиною Римської Імперії, кесар належав до пантеону богів. Натомість в очах багатьох людей був князем усього світу. Віддати кесареві кесареве – позбутися усього, що належить до цього світу і що противиться Богу.

Тоді Ісус до них каже: «Віддайте ж кесареве кесареві, а Боже Богові» (пор. Мт 22, 21).
Ісус віддає кесареве – кесареві… Першим проявом законослухняності Ісуса – Божого Сина для державних установ були великі зусилля Його батьків пов’язані з дорогою до Віфлеєму, для того, щоб записати Його, згідно наказу кесаря Августа. Ісус з Назарету працює впродовж 30-ти років тихою працею на благо Країни, сплачує податки… Євангеліє представляє нам і такий вимір земного життя Спасителя.
Для того однак, щоб наслідувати стосунки Ісуса з цивільною владою, потрібно не забути віддавати Богові те, що належить Богові: відзначати святковий день, присвячувати час для особистого та родинного спілкування з Ним у молитві, йти в любові за голосом сумління, в якому Він сам говорить…
Можливо, саме через занедбання належних особистих стосунків з Богом згодом порушується громадський порядок, виникає неспокій у суспільстві… Коли, отже помічаємо, як багато справ у суспільних відносинах потребує негайних перемін – варто починати з себе самого: в дусі любові ревніше віддавати Богові Йому належні послух та хвалу.

Ісус так відповів на питання: — чи Потрібно платити подать Кесарю?
Це питання було задано Господа з підступом! Мовляв, зараз перевіримо як Він на нього відповість — Спокушали Його.
Переводячи це питання на сьогоднішній мову то питання швидше за все би звучав так: — чи Потрібно платити прибутковий податок державі?
Кесар — це державна влада, з її встановленими законами та економікою — і Ісус відповів, що те що потрібно віддати Кесарю-Державі — віддайте.
Боже — це все те, що Бог наказав своєму народу в заповідях. І розуміючи Богові Боже — означає що нам необхідно, крім усього того, що ми віддаємо Кесарю — віддати Богові те, що належить Йому, це віра в Нього, виконання заповідей, добрі справи, вивчення Його Слова, присутність на Богослужіннях у Храмі, участь в Таїнствах., і т. д.
Отже давайте сьогодні віддавати Кесарю Кесареве, а Богу не забувати віддавати Боже!


Немає коментарів:

Дописати коментар